usexede sandheder

Usexede Sandheder om Graviditet og Fødsel

Jeg læste fornyligt et blogindlæg om 5 ting mødre har undladt at fortælle dig, og tænkte “oh boy, jeg kan tilføje en ting eller to til listen”, so here goes…

Det er ikke skrevet som skræmmekampagne for gravide og andre kommende mødre, men skrevet fordi det er meget rart at læse, at man ikke er den eneste der natten over er blevet forvandlet til et omvandrende freakshow. Det sker jo meget sjældent at en person oplever alle tingene, så fat mod 😉 Jeg selv kan dog skrive en hel del ting på CV’et 😉

Forbered dig på øget hårvækst på kroppen. Not so sexy, but true. Af en eller anden grund har nogen fundet på at kroppen skal være ekstra behåret under graviditeten og man kan pludselig få uønsket hårvækst på kroppen. Jeg selv fik pludselig dun rundt om navlen (som i øvrigt popper ud i løbet af graviditeten!) og de blev langsomt mørkere og mørkere. Det forsvinder heldigvis når man engang ikke er gravid længere. Til gengæld kan man glæde sig over at den øgede hårvækst også betyder en stor tyk manke hår på hovedet og jeg har aldrig haft så lækkert tykt hår som under min graviditet.

…som man så taber igen efter fødslen + alt det man ikke tabte under graviditeten. Jeg selv mistede 2/3 af alt mit hår fra den ene dag til den anden. De fleste taber håret omkring 4 måneder efter fødslen, har jeg engang læst et sted. Mit faldt af da jeg stoppede med at amme, men jeg ved ikke om der var en sammenhæng.

Blødende gummer. Yes, du læste rigtigt. Jeg var til tandlægen da jeg blot var 4 uger henne og fik at vide at jeg godt kunne forberede mig på blødende tandkød. Og ganske rigtigt, selvom man børster tænderne på nøjagtig samme måde som altid, så bløder tandkødet når man er gravid. I gamle dag sagde man vist at man mistede en tand pr. barn 😉

Kvalme under graviditeten naturligvis, også kendt som morgenkvalme. Meget misvisende. Kvalmen kan vare hele døgnet, og aftager ikke nødvendigvis op af dagen. Kvalmen stopper for de fleste efter første trimester, men hos enkelte varer den hele graviditeten.

Pigmentforandringer! Jeg selv er blevet modtager af to fine meget mørke rander, UNDER mine mørke rander under øjnene. De er ikke forsvundet efter graviditeten, og blusser særligt op når jeg får sol i ansigtet. Tak for det.

Uren hud! Jeg har altid kæmpet med uren hud gennem alle mine teenageår og godt ind i mit voksenliv, og grundet hormoner under graviditet gik det helt amok mens jeg var gravid. Ikke kun i ansigtet, også på brystet!

Linea Nigra, også kaldet hormonstreg. Forbered dig på en mørk streg der vokser fra skridtet og langt op over navlen inden du føder. Veery sexy. Ingen ide om hvorfor den kommer.

Øget udflåd, så forbered dig på at bruge trusseindlæg under graviditeten.

Råmælk i brysterne kommer hos alle på et eller andet tidspunkt i graviditeten. Det mest naturlige er at de kommer i slutningen af graviditeten og gør klar til at baby kommer. Nogle (inkl. mig selv!), oplever dog at de allerede meget tidligt i graviditeten (uge 12 her), begynder at lække med råmælk. Ammeindlæg er derfor ikke kun til ammeperioden.

Dit underliv efter en fødsel. Av. Seriøst av. Der var ingen, og jeg mener INGEN, der før min fødsel havde delt med mig, at det føles som om nogen har givet dit underliv tæv. Det føles som om nogen har monstersparket dig i skridtet med en skistøvle. Det er ømt, hævet, blødende og føles på ingen måde som dig selv. Jeg tænkte grædende “jeg bliver aldrig til en kvinde igen”, men jo bare rolig, det gør du. Det er helt utroligt at opleve hvordan kroppen kan hele sig selv og komme sig oven på sådan en fødsel! Så hold modet oppe og giv det tid.

Du bløder LÆNGE efter fødslen. Det kan godt være at man er sparet for sin menstruation de måneder man er gravid, til gengæld skal jeg da lige love for at man indhenter det efter fødslen. Blødning er heller ikke bare blod, så bliv ikke forskrækket når du oplever det, det er også fosterhinde-rester og andet godt fra livmoderen som kroppen skal rense ud. Det er helt normalt at bløde i 6-8 uger efter fødslen.

Så voldsomt at man de første par dage (måske mere), er nødt til at være iført et ble-lignende kæmpebind. Yes, mor-datter symbiosen bliver lige forstærket af at I begge to bruger ble den første tid af baby’s liv.

…med dertilhørende frække (not!) net-underbukser som du får udleveret på hospitalet. Personligt synes jeg faktisk at de var vildt behagelige at have på i tiden efter 😉 Ironi er faktisk ikke brugt her!

Knibeøvelser er pokkers vigtige. I tiden efter fødslen bærer dine bækkenbundsmuskler tydeligt præg af at have været overbelastet. Du kan med al sandsynlighed ikke nyse uden at sjatpisse en smule, og du kan nok heller ikke længere “bide” strålen over når du tisser. Så igang med knibeøvelserne – det kommer til at betyde meget for ‘fremtidige-dig’.

At føde føles som at skide. Man kan på ingen måde mærke forskel på det at gå på toilettet og så det at presse et barn ud. Jo bevares, det er så meget mere smertefuldt at føde, men den følelse du får i kroppen er “oh shit, jeg skal skide”. Kroppen kan heller ikke skelne mellem de to ting, og grundet trængsel af plads under sådan en fødsel, så tømmer kroppen altså også tarmen når du presser. Så hvis du bliver tilbudt i lavement (udtømning af tarmen med saltvand) inden fødslen, så kan jeg stærkt anbefale at tage imod det. Jeg var meget glad for mit lavement – ellers forbered dig på at barnet måske kommer til verden i en lort 😉

Hæmoride – eller måske endda hæmorider i flertal. Måske er du en af de heldige der får en hel klase vindruer i måsen. Det er åbenbart også helt normalt. Det er bare ikke det de gravide har travlt med at fortælle først. Hvis du ikke får en hæmoride under din graviditet, så kan du sagtens være så heldig at den popper frem under fødslen. Værsgo.

Nu vi er ved emnet, så er forstoppelse også meget normalt under graviditeten. Det kan dels skyldes det ekstra jerntilskud man tager mens man er gravid, men kan også skyldes det øgede pres der er på tarmene. Jeg selv var nødsaget til at tage magnesia hver aften inden sengetid for at opretholde et nogenlunde normalt tarmsystem under min graviditet.

Strækmærker kan godt nå at komme under selve fødslen, hvis du endnu ikke har fået nogle. Strækmærker på brysterne er også helt normalt.

Måske oplever du at du går en skostørrelse op mens du er gravid og efter du har født. Det graviditetshormon der gør at ledene i bækkenet bliver løsere, skelner ikke mellem de forskellige led i kroppen, så det gælder altså også fødderne, og mange oplever derfor at de får større fødder. Sexet.

Når du har født, forsvinder din mave ikke bare. Det tager flere uger før livmoderen har trukket sig helt sammen igen. Så forbered dig på fortsat at ligne en der er gravid i uge 20 eller mere i tiden lige efter du har født.

Efterveer! Den var ny for mig. I dagene efter fødslen bliver du pint af efterveer der hjælper livmoderen med at trække sig sammen. Særligt dit barns sutterefleks på brystet, aktiverer efterveerne – og de kan være smertefulde skal jeg lige hilse og sige!

Måske ved du det allerede, måske gør du ikke. Når du har født barnet er fødslen ikke slut endnu. Herefter skal du føde moderkagen, som altså stadig sidder oppe i din livmoder – med navlestrengen hængende ud af dig. Før jeg blev gravid og ikke havde sat mig super meget ind i det der med graviditet og fødsel, troede jeg (måske lidt dumt) at barnet lå inde i moderkagen og at den derfor blev født sammen med barnet. Det gør den ikke. Barnet ligget i fosterhinder inde i livmoderen sammen med moderkagen, som ligger et eller andet sted ved siden af barnet. Moderkagen skal fødes og på den måde “skrabes” af livmodervægen. Det sker blandt andet ved at jordemoderen trykker dig på maven imens. Av den del kunne jeg godt have været foruden.

Koldsved! I flere uger efter fødslen vågnede jeg fuldstændig gennemblødt af koldsved. Alt var vådt og jeg pissehamrende frøs! Ved lægen fik jeg at vide at det var en hel almindelig bivirkning ved det hormonkaos kroppen er i efter fødslen.

Det er ikke sexet at føde, så alle de ting du synes er halvpinligt nu foran din kæreste, glem det, I skal igennem noget der er meget værre sammen – og tro mig, det kommer ikke til at ødelægge noget i mellem jer, det gør jeg blot endnu tættere. Og ligesom vi kvinder har det med at fortrænge smerten fra fødslen, så fortrænger mænd også de syn de ser under fødslen. Det er naturens overlevelse, som sikrer at vi gør det hele igen.

Der findes sikkert flere ting derude som jeg har glemt igen – eller fortrængt 😉 Hvis du sidder derude og oplever nogle af de ting, kan jeg trøste dig med at du er helt normal. Og jeg tør væde med, at hvis du siger det til nogle der selv har været igennem graviditet og fødsel, så vil de sige det samme. Det oplevede jeg. Pinlighederne ved ens krop er bare ikke det første folk har lyst til at dele med nogen der ikke selv har prøvet det samme.
Jeg synes dog det er vigtigt at få det derud, så vi ikke skal rende og føle os anderledes og forkerte når kroppen forandrer sig under graviditet og fødsel.


Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *